Parafia pw. św. Teresy od Dzieciątka Jezus w Grębocinie
Poetka Duszy
... co wiecie o fiolecie...?
Grafika wg mnie jest interesująca, chociaż trochę smutna… bowiem ...
kolor filetowy min. symbolizuje zadumę i żałobę… (Czas Wielkiego Postu - przyjrzyjcie się źrenicy w tej grafice – Chrystus na drzewie krzyża ) ale fiolet również jest barwą charakterystyczną dla okresu Adwentu, czyli radosnego okresu oczekiwania na narodziny Chrystusa. W sumie jakby dwa przeciwległe bieguny –śmierć i życie, a raczej wg kolejności- życie i śmierć…
Jednocześnie fioletowy symbolizuje bliskość świata duchowego i poszukiwanie odpowiedzi na pytania dotyczące naszego życia („Dotknij Panie moich oczu abym przejrzał”), a także wierność ideałom. Jest kolorem wolności i przestrzeni, oznacza przyjaźń i spontaniczność.. Kojarzy mi się z mistyką. Nie na darmo mówią, ze oczy są duszą człowieka … a ja dodam- moje, twoje, wasze… oczy w kolorze fiołka…, niezależnie od prawdziwego koloru tęczówki – niebieskiej, zielonej, brązowej, piwnej… w zależności od nastroju bardziej lub mniej filetowe…
PS. A może jeszcze kiedyś nadejdzie złoty wiek fioletu .... mimo, że Wiesiu zmieni kolor grafiki ...
PS. 2. Ojej, a ja jako Calineczka mam filetowe włosy!!! ...chyba sie przefarbuję ... a może to tylko czapeczka??
Ostatnio edytowany przez Calineczka (2007-09-01 20:07:16)
Calineczka napisał:
W sumie jakby dwa przeciwległe bieguny –śmierć i życie, a raczej wg kolejności- życie i śmierć…
brawo dla Calineczki!!! a ja bym jeszcze dodał: Życie - Śmierć - Życie!!!!
Fiolet zazwyczaj kojarzy nam się z tym srodkiem, ale często zapominamy że bez tego środka nie ma tego co czeka nas na końcu drogi!!!
może czasem warto sie przerazić???
pozdrawiam
Poetka Duszy
jest pełna miłosci
Brawoooo !!!